Een buitengewoon mooie stad!

VESTINGSTAD
DOKKUM

Een mooiere plek zul je niet snel treffen; zelfs niet in het waterrijke Friesland. Je gaat wonen aan befaamd vaarwater - de brede Dokkumer Ee en de verbindingsvaart ‘Alde Sylsried’ die rechtdoor naar de binnenstad loopt. Het eerste wat je als schipper ziet van de vestingstad Dokkum is de hoge molen op de westelijke rand van het bolwerk.

Een stijlvolle binnenkomer dus.

Buiten wonen voor stadsmensen

Klik op de kavel voor meer informatie

Ga je hier wonen, zorg dan dat je genoeg vrije tijd hebt.

Doe een deel van de Elfstedentocht, fiets een rondje langs natuurmonument Lauwersmeer, ontdek de verrassende ‘nieuwe natuur’ net ten zuiden van Dokkum, voorbij Damwâld kronkelen de ‘Goddeloze Singel’ en de ‘Valomster Vaart tussen het riet en het grasland. Verrekijker mee, om watervogels te spotten. In Holwerd vertrekt de boot naar Ameland, de andere kant op zie je al snel de eerste bomen en heidevelden van Nationaal Landschap de Friese Wouden. Onderweg: kleine terpdorpen en eeuwenoude akkers - hier werd al gezaaid en geoogst toen de rest van Nederland de landbouw nog moest ontdekken.

Je eigen Dokkum

Wereldberoemd als het keerpunt in de Elfstedentocht. Een prachtig bewaard gebleven vestingstadje met voorname gevels aan de waterkant en kleine klinkerstraatjes om in te verdwalen. Even opletten in de Randstad: in het centrum van ‘museumstad’ Dokkum staan 143 beschermde rijksmonumenten. Je voelt er het bedrijvige verleden, tussen grachten, stoere kades, hoge pakhuizen, een plein met een knus caféterras, een sierlijk ophaalbruggetje, een oude scheepswerf waar nu een hippe start-up de kost aan het verdienen is. Het lijkt allemaal speciaal aangelegd 400 jaar geleden om nu het uiterste noorden van de 'Tocht der Tochten' mooi in beeld te kunnen brengen, voor de Dokkumers is het écht, hun thuis.

Bedrijvig is Dokkum
nog steeds.

Ondernemers die waar voor hun geld kiezen, genieten hier van de ruimte, de schone lucht, maar ook de filevrije bereikbaarheid.
Over de nog niet zo heel oude Centrale As zoef je binnen een half uurtje naar Leeuwarden of Drachten, vandaar door naar Amsterdam of Groningen.

LOCATIE STADSDOCK